Sociale fobie, angst voor de anderen

 

Een sociale fobie is een moeilijke vorm van angst, omdat ze je levenskwaliteit stevig kan verminderen. Bij een sociale fobie ben je bang van wat anderen van je denken, waardoor je sociale gebeurtenissen begint te vermijden.

Vroeger was de Sociale fobie één van m'n hoofdangsten, die uiteindelijk zelfs uitgroeide tot agorafobie.

Bij een sociale fobie draait je angst volledig rond de anderen. Het is alsof je de neiging hebt om continu de gedachten van andere mensen te lezen "wat denken ze van me? - Oei, vonden ze het erg dat ik... - Ai als ik daar maar niet.... - Ja maar wat als ik daar weg wil? Gaat dat dan wel? En wat gaan de mensen dan van me denken?..." enzovoort.

De mening van anderen staat hier centraal. Je zou kunnen denken dat enkel mensen met weinig zelfvertrouwen hier last van krijgen, maar niets is minder waar. Ik help sinds 2005 mensen die last
hebben van een sociale fobie, en heb al meerdere bekende Belgen en Nederlanders, zelf internationaal bekende sterren als klant gehad. Het kan m.a.w. iedereen overkomen.

Heel concreet begint iemand met sociale fobie de druk op zichzelf op te voeren met gedachten als "wat gaan ze van me denken wanneer....", waardoor allerhande rare gevoelens in het lichaam opkomen. Denk bijv. aan trillen, zweten, blozen, misselijk worden....meestal gaat het over iets wat de anderen kunnen zien. En dat is nu net het probleem natuurlijk.

Die sociale angst wordt pas een sociale fobie eens je daardoor vermijdingsdrang begint te vertonen. Dat je bijv. denkt "jah neen, daar ga ik niet naartoe gaan, want daar zijn andere mensen en wat als ik me daar dan slecht voel?".

Bij mij werd dit zo erg dat ik er dus echte agorafobie door kreeg, waarbij ik continu thuis wou blijven. Daar was het tenminste veilig.

Het is zeker doenbaar om sociale fobie te overwinnen, ik help mensen hier al sinds 2005 van af, maar dat gaat natuurlijk niet zonder moeite. Het is vooral de afhankelijkheid van de mening van anderen die moet aangepakt worden. Je moet leren om minder in te zitten met wat anderen van je denken ?n het "wat als?" denken aan pakken. Vandaar dat het audio programma dat m'n klanten volgen 15 weken duurt.

Zou je meer over sociale fobie willen leren? Wil je leren hoe je zo'n angsten kan overwinnen? Dan is
m'n nieuwsbrief een ideaal startpunt. Je vindt hem hier.

 

 

 

 


Disclaimer

Deze website geeft geen medisch advies of medische behandeling. Het is belangrijk om eerst contact op te nemen met je huisarts wanneer je vragen hebt over je gezondheid. Negeer ook nooit de raad van je arts. De tips die je op deze site vindt zijn niet bedoeld om ziektes te genezen. Wat je hier vindt is verder heel bewust ook geen (langdradige) therapie. Wat je hier leest is bedoeld om angst aan te pakken. Weet ook dat angst aanpakken niet makkelijk is en moeite vergt. Maar het is die moeite naar mijn mening zeker waard.

Ik kan spijtig genoeg ook niet iedereen helpen en de resultaten verschillen van persoon tot persoon. Het vergt tijd om je angsten echt te overwinnen. Contacteer me dus om te kijken wat ik wel en niet voor je kan betekenen.

Zijn er risico's? Je kan hier meer informatie over de risico's vinden.