Agorafobie

 

Agorafobie is een vorm van sociale fobie die ZO erg geworden is, dat je vooral thuis wil blijven. In die gevallen wordt het huis de enige veilige plaats.

Agorafobie, vroeger ook pleinvrees genoemd, gaat veel verder dan enkel bang zijn voor open ruimtes. Agorafobie is een sociale fobie.

De agora was in de tijd van de Grieken de plaats waar iedereen samen kwam om te praten, om sociaal te zijn. Twee elementen zijn hier cruciaal: veel mensen en sociaal zijn.

Vandaar dat agorafobie op zó veel plaatsen een probleem kan geven. Denk bijv. aan publiek transport zoals een trein of een metro. Dat is een publieke plaats, net als de agora, waar dan nog es veel mensen samenkomen die al dan niet met elkaar aan het praten zijn.

Iemand die last heeft van agorafobie kan dus op élke publieke plaats in de problemen komen, ook in restaurants, supermarkten, vergaderzalen, tijdens een concert enzovoort.

Het gaat dus veel verder dan enkel een open plein. Zelf een lift waar andere mensen in staan kan iemand met agorafobie in de problemen brengen.

Ik weet dat, want ik heb hier 14 jaar last van gehad, tot ik het in 2005 eindelijk kon overwinnen. Vandaar dat ik sinds 2005 andere mensen help die last hebben van agorafobie en andere angsten.

Zou je meer over agorafobie willen leren? Wil je leren hoe je zo'n angsten kan overwinnen? Dan is
m'n nieuwsbrief een ideaal startpunt. Je vindt hem hier.

 

 

 

 


Disclaimer

Deze website geeft geen medisch advies of medische behandeling. Het is belangrijk om eerst contact op te nemen met je huisarts wanneer je vragen hebt over je gezondheid. Negeer ook nooit de raad van je arts. De tips die je op deze site vindt zijn niet bedoeld om ziektes te genezen. Wat je hier vindt is verder heel bewust ook geen (langdradige) therapie. Wat je hier leest is bedoeld om angst aan te pakken. Weet ook dat angst aanpakken niet makkelijk is en moeite vergt. Maar het is die moeite naar mijn mening zeker waard.

Ik kan spijtig genoeg ook niet iedereen helpen en de resultaten verschillen van persoon tot persoon. Het vergt tijd om je angsten echt te overwinnen. Contacteer me dus om te kijken wat ik wel en niet voor je kan betekenen.

Zijn er risico's? Je kan hier meer informatie over de risico's vinden.