Angst om te rijden en Angst om te vliegen

 

Rijangst en Vliegangst geven in het algemeen een "ik wil hier weg, maar ik kan niet" gevoel. Je kan die angst zowel hebben omdat je bang bent dat er iets erg zal gebeuren (een ongeluk bijv.) of gewoon omdat je een opgesloten gevoel krijgt.

Rijangst en vliegangst hebben dezelfde twee oorzaken.

Een eerste oorzaak is dat je mogelijk gewoon bang bent voor een ongeluk, dat er iets verkeerd loopt. Dat je verbeelding het roer even overneemt en dat je aan het ergste begint te denken, meestal voorafgegaan door allerhande "wat als?" gedachten.

De tweede oorzaak van rijangst en vliegangst is veel geniepiger, en draait rond het niet meteen weg kunnen.

Bij Rijangst kan dit zich uiten wanneer je een tunnel in gaat, een brug op rijdt of wanneer je in een file terecht komt. Voor sommige mensen is voor het rood licht staan voldoende. Ik help gedurende meer dan 10 jaar mensen die last hebben van rijangst en merk dat er vele klanten zijn die soms een omweg van tientallen minuten reden, gewoon om maar niet voorbij die tunnel, die brug of één of ander heikel punt te moeten.

Waarom?

Omdat ze daar niet meteen weg kunnen. Ze krijgen een opgesloten gevoel, met hartkloppingen of andere symptomen tot gevolg, waardoor ze in sommige gevallen een paniekaanval krijgen en het autorijden zelf meer en meer beginnen vermijden.

Bij Vliegangst is het iets voor de hand liggender. Eens de deur van het vliegtuig gesloten wordt zit je ook echt opgesloten. Tijdens de vlucht kan je niet even buiten een luchtje gaan scheppen.

Daardoor steken allerhande "wat als?" gedachten de kop op. "Wat als ik hier weg wil? En ik mag niet weg, en wat als ik me straks niet goed voel? Wat dan?....".

Angst is angst, dus waar je ook bang van bent, je lichaam lanceert de vecht of vluchtreactie, waarbij je een stevige adrenalinestoot krijgt en voelt. Dat kan het rare gevoel in je maag zijn, of een combinatie van hartkloppingen, zweten, duizelingen en misselijkheid. Hoe angstiger je bent, hoe meer je deze rare gevoelens zal krijgen.

Zie je wat hier gebeurt? Of je nu in de wagen of in het vliegtuig zit, je bent je angst zelf aan het vergroten door je manier van denken, door de soort van gedachten die je op dat moment hebt.

Je kan in het begin proberen om de angst te ontwijken, door met de wagen om te rijden of bij het vliegtuig alvast aan het gangpad te gaan zitten. Maar dat zijn natuurlijk geen lange termijn oplossingen, omdat de angst er nog altijd is.

Ook hier bestaat de oplossing er grotendeels uit om anders te gaan denken, om jezelf te kalmeren i.p.v. jezelf nog extra angst aan te praten met allerhande "wat als?" gedachten.

Wil je meer over rij- en vliegangst leren? Wil je leren hoe je zo'n angsten kan overwinnen? Dan is
m'n nieuwsbrief een ideaal startpunt. Je vindt hem hier.

 

 

 

 


Disclaimer

Deze website geeft geen medisch advies of medische behandeling. Het is belangrijk om eerst contact op te nemen met je huisarts wanneer je vragen hebt over je gezondheid. Negeer ook nooit de raad van je arts. De tips die je op deze site vindt zijn niet bedoeld om ziektes te genezen. Wat je hier vindt is verder heel bewust ook geen (langdradige) therapie. Wat je hier leest is bedoeld om angst aan te pakken. Weet ook dat angst aanpakken niet makkelijk is en moeite vergt. Maar het is die moeite naar mijn mening zeker waard.

Ik kan spijtig genoeg ook niet iedereen helpen en de resultaten verschillen van persoon tot persoon. Het vergt tijd om je angsten echt te overwinnen. Contacteer me dus om te kijken wat ik wel en niet voor je kan betekenen.

Zijn er risico's? Je kan hier meer informatie over de risico's vinden.