Een paniekaanval is een felle opwelling van angst, waarbij je je snel raar en angstig voelt en dat gevoel zich blijft versterken. Na een paniekaanval ben je meestal uitgeput.
Bij een paniekaanval voel je de angst of de rare gevoelens aankomen, een beetje zoals een Tsunami die naar jou op weg is.
In vele gevallen ga je dan gedachten krijgen als "oei neen, wat is dat? Waarom gebeurt dat nu? En toch niet hier!" enzovoort.
De Paniekaanval gaat enkel erger worden en een vicieuse cirkel opstarten, waarbij de vecht- of vluchtreactie steeds groter wordt.
Sommige mensen slaan dan in vlucht-modus en proberen bijv. de ruimte waar ze zijn te verlaten, of op ??n of andere manier een veilige plaats op te zoeken.
Eens de paniekaanval voorbij is (meestal duurt hij slechts een 30 minuten), komen de zorgen bovendrijven. "Wat was dit zeg? En wat als dit nog es gebeurt? Of wat als?....".
Je ziet het al. "Wat als?" denken wordt dan het nieuwe probleem, waarbij je veel tijd en moeite gaat steken in het vermijden van de volgende paniekaanval.
Dat was bij mij ook zo. Vandaar dat ik op den duur agorafobie kreeg en verkoos om zoveel mogelijk gewoon thuis te blijven, waar het veilig was.
Reizen, vliegen, meetings, rijden, sociale evenementen....liever niet, dank je. Want wat als ik daar een paniekaanval krijg?
Dat is natuurlijk geen oplossing, omdat je de angst zo een steeds grotere voedingsbodem geeft. Hoe meer je vermijdt, hoe meer je de macht aan de angst geeft.
Er zijn ook mensen die gewoon alles blijven doen, en door de paniekaanval heen duwen. Dat is altijd een betere oplossing dan gewoon vermijden.
Maar hoe pak je die paniekaanvallen dan aan?
Wel het is belangrijk dat je de oorzaken zoekt. Die liggen niet in het verleden, in iets wat vroeger gebeurd, is, maar in het nu. Op het moment dat je die eerste angstige gevoelens krijgt ga je de paniekaanval aanvuren door "oh neen?" gedachten te krijgen. Dat is een eerste punt waarop je een verschil kan maken, door jezelf op dat moment rustig toe te spreken en jezelf uit te leggen wat er gebeurt.
Zou je meer over het aanpakken van paniekaanvallen willen leren? Wil je leren hoe je zo'n angsten kan overwinnen? Dan is
m'n nieuwsbrief een ideaal startpunt. Je vindt hem hier.
Deze website geeft geen medisch advies of medische behandeling. Het is belangrijk om eerst contact op te nemen met je huisarts wanneer je vragen hebt over je gezondheid. Negeer ook nooit de raad van je arts. De tips die je op deze site vindt zijn niet bedoeld om ziektes te genezen. Wat je hier vindt is verder heel bewust ook geen (langdradige) therapie. Wat je hier leest is bedoeld om angst aan te pakken. Weet ook dat angst aanpakken niet makkelijk is en moeite vergt. Maar het is die moeite naar mijn mening zeker waard.
Ik kan spijtig genoeg ook niet iedereen helpen en de resultaten verschillen van persoon tot persoon. Het vergt tijd om je angsten echt te overwinnen. Contacteer me dus om te kijken wat ik wel en niet voor je kan betekenen.
Zijn er risico's? Je kan hier meer informatie over de risico's vinden.