Geen vertrouwen in je lichaam

 

Bij deze angst ga je je bij alles wat je voelt vragen stellen. "Oei, wat is dat? Waarom voel ik dat? Zou er iets erg aan de hand zijn?"...Misschien zie je het al, maar door jezelf zo'n vragen te stellen ga je het 'alarm' of angstniveau nog vergroten.

Hier had ik vroeger veel last van. Zo was ik bijv. continu m'n hartslag aan het controleren om te zien of alles nog goed werkte. En wanneer ik iets raar voelde, dan kreeg ik een adrenaline schokreactie en dacht ik "oh neen, er loopt wat verkeerd".

Ik zat meer bij m'n huisarts dan elders, en hoewel het natuurlijk noodzakelijk is dat je je gezondheid dan laat onderzoeken, verklaarde m'n arts me steeds terecht kerngezond.

Maar ik vertrouwde m'n eigen lichaam niet meer. Ik dacht dat het er elk moment mee kon ophouden of dat ik iets erg zou voor hebben.

Volgens mij was die angst toen gegrond. Want hoewel iedereen me vertelde "Geert, dat zit tussen je twee oren" voelde ik me ook echt raar, ik had die gevoelens ook echt...dus ja, dan was er toch wat aan de hand? Waarom had ik anders last van al die gevoelens?

Ze begonnen m'n leven ook meer en meer te bepalen. Er was een periode van meerdere jaren waarbij alles wat ik deed in teken stond van "ik wil me gewoon goed kunnen voelen". Ik zat er continu mee in m'n hoofd.

Ik moet je misschien niet uitleggen dat je levenskwaliteit dan snel achteruit gaat.

Het heeft me veel tijd gekost, maar deze angst heb ik kunnen overwinnen door op twee vlakken wijzigingen door te voeren.

Ten eerste ben ik anders met de 'wat als?' gedachten leren omgaan. In plaats van er in mee te gaan en me meer en meer angstig te voelen, ben ik beginnen kiezen om uit die vicieuse cirkel te stappen. Dat kan door jezelf, met je eigen gedachten, gerust te stellen.

Ten tweede ben ik beginnen nagaan waarom ik me zo voelde, waarom ik al die rare gevoelens dan had; en heb ik ontdekt dat bepaalde ingrediënten voor de rare gevoelens zorgden. Cafeïne is een mooi voorbeeld, daar kreeg ik wat hartkloppingen door, begon ik te zweten en werd ik in het algemeen angstiger. Ik had die link nooit eerder gelegd. En dat was nog maar het topje van de ijsberg.

Door die ingrediënten dan te vermijden ging het beter en beter, gewoon omdat ik minder redenen had om ergens mee in te zitten.

Zou je daar meer over willen weten? Wil je leren hoe je zo'n angsten kan overwinnen? Dan is
m'n nieuwsbrief een ideaal startpunt. Je vindt hem hier.

 

 

 

 


Disclaimer

Deze website geeft geen medisch advies of medische behandeling. Het is belangrijk om eerst contact op te nemen met je huisarts wanneer je vragen hebt over je gezondheid. Negeer ook nooit de raad van je arts. De tips die je op deze site vindt zijn niet bedoeld om ziektes te genezen. Wat je hier vindt is verder heel bewust ook geen (langdradige) therapie. Wat je hier leest is bedoeld om angst aan te pakken. Weet ook dat angst aanpakken niet makkelijk is en moeite vergt. Maar het is die moeite naar mijn mening zeker waard.

Ik kan spijtig genoeg ook niet iedereen helpen en de resultaten verschillen van persoon tot persoon. Het vergt tijd om je angsten echt te overwinnen. Contacteer me dus om te kijken wat ik wel en niet voor je kan betekenen.

Zijn er risico's? Je kan hier meer informatie over de risico's vinden.