Angst voor de 'anderen'

 

"Oei, wat zullen ze van me denken wanneer ik"...Als je deze soort van gedachten hebt, dan heb je mogelijk angst voor wat anderen van je denken. Dat kan een sociale fobie zijn, agorafobie of bloosangst bijv. Waarbij je denkt dat andere mense zullen zien dat je je niet goed voelt en je je afvraagt wat ze daarvan zouden denken. Meestal ga je in dit geval ook een vluchtroute willen, indien de angst te groot zou worden.

Dit is een venijnige angst, omdat er nu eenmaal veel andere mensen zijn. Ik voelde continu de blikken van anderen op mij en zat dan te simuleren hoe ze over me dachten. Om gek van te worden :-)

Uiteindelijk is dat dan geëvolueerd naar Agorafobie, waarbij ik liever niet meer buiten kwam, of althans zo weinig mogelijk en ik alle sociale events begon te vermijden.

Want het rare was dat ik die rare gevoelens in m'n lichaam vooral kreeg wanneer er anderen waren én ik niet meteen weg kon. Dan begon ik me bijv. misselijk te voelen, te zweten, kreeg ik hartkloppingen etc.

Niet leuk.

En hoe meer ik dan dacht "oh neen, toch niet hier, wat is er mis met mij?", hoe erger het natuurlijk werd.

Dit was de moeilijkste angst om te overwinnen, maar het is me uiteindelijk toch gelukt.

De oplossing bestond er deels uit om aan te leren hoe ik niet meer diende in te zitten met wat anderen van me dachten. Dat heeft me eerlijk gezegd enkele maanden gekost, maar is o zo bevrijdend eens je het begint toe te passen.

Maar hoe doe je dat dan? Niet meer zo veel inzitten met wat anderen van je denken en een sociale fobie aanpakken?

Het draait vooral rond hoe je tegen jezelf praat op dat moment, dat je leert om jezelf gerust te stellen (zonder hulp van buitenaf op dat moment), door bijv. aan jezelf uit te leggen wat er aan het gebeuren is, waarom je voelt wat je voelt etc.

Zou je daar meer over willen weten? Wil je leren hoe je zo'n angsten kan overwinnen? Dan is
m'n nieuwsbrief een ideaal startpunt. Je vindt hem hier.

 

 

 

 


Disclaimer

Deze website geeft geen medisch advies of medische behandeling. Het is belangrijk om eerst contact op te nemen met je huisarts wanneer je vragen hebt over je gezondheid. Negeer ook nooit de raad van je arts. De tips die je op deze site vindt zijn niet bedoeld om ziektes te genezen. Wat je hier vindt is verder heel bewust ook geen (langdradige) therapie. Wat je hier leest is bedoeld om angst aan te pakken. Weet ook dat angst aanpakken niet makkelijk is en moeite vergt. Maar het is die moeite naar mijn mening zeker waard.

Ik kan spijtig genoeg ook niet iedereen helpen en de resultaten verschillen van persoon tot persoon. Het vergt tijd om je angsten echt te overwinnen. Contacteer me dus om te kijken wat ik wel en niet voor je kan betekenen.

Zijn er risico's? Je kan hier meer informatie over de risico's vinden.